Намалиха присъдата на Златко Баретата

Ще лежи в затвора 6,5 години вместо осем

Софийски апелативен съд намали присъдата на Златомир Иванов – Баретата от 8 години лишаване от свобода на 6,5 години. Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. Други трима от престъпната група, станала известна като „Фирмата”, също получиха по-леки присъди.

Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата, и останалите 20 обвиняеми по делото са обвинени за организиране и участие в престъпна група за разпространение на наркотици и убийства. Златомир Иванов беше арестуван на 7 февруари 2009 година. Тогава той сам се предаде на съветник на директора на ДАНС, а именно – Алексей Петров, който е главен обвиняем по делото „Октопод”. Срещу Златомир Иванов беше повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и убийства през 2009 година.

На 10 юни 2010 година започва съдебният процес срещу него.

Съратниците му също се отърваха с по-леки присъди. Вместо три години и шест месеца Марин Велчев ще лежи в затвора три години. Росен Иванов ще прекара девет месеца в затвора. Първоначалната му присъда беше лишаване от свобода за една година. Стоян Дичев ще бъде преместен в затворническо общежитие от открит тип и при първоначален общ режим на изтърпяване. Наложената му присъда от Софийски апелативен съд беше една година и шест месеца лишаване от свобода в затвор при строг режим.

Софийският апелативен съд потвърди останалите присъди, които са издадени от Софийски градски съд на 13 февруари 2012 година. Даниел Кръстев, Евгени Евтимов, Коста Трифонов ще са лишени от свобода за по пет години. Присъда от три години затвор получи Борислав Секулов, а Кирил Атанасов е осъден условно на три години лишаване от свобода. Той е с променена присъда от пет години изпитателен срок и глоба от 20 000 лева. Васил Колев получава присъда от една година и шест месеца лишаване от свобода. Богдан Василев и Мартин Горески се разминаха с по 1000 лева глоба.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен