Жители от 7 старозагорски села блокираха пътя Свиленград - Русе

Местните недоволстват от изграждането на кариера за варовик и доломит

Жители на седем старозагорски села блокираха за четвърт час международния път Свиленград-Русе, в района на село Паничерево. Тяхното недоволство е заради дадено разрешение от Министерството на околната среда и водите на българско-турска фирма да добива варовик и доломит в района на тези села. Концесията е за период от 35 години, съобщи БНР.
Над 200 души от селата Едрево, Паничерево, Братя  Кунчеви, Руманя, Оряховица, Елхово и Крива круша, се събраха с намеренията да блокират международния път Свиленград-Русе, минаващ през село Паничерево. Хората искат да се отмени концесията, като се опасяват, че кариерата, която предстои да заработи, ще наруши екологичното равновесие в района и ще предизвика промяна на климата. Според жителите на засегнатите села заради кариерата ще бъде изсечена 750 декара горска растителност, ще се увеличи запрашеността на въздуха и водоизточниците в района ще бъдат замърсени.
Първоначално намеренията на протестиращите бяха да блокират за един час международния път, но след като това не им бе позволено от полицията, хората се придвижиха до центъра на селото, където успяха все пак за 15 минути да спрат движението на преминаващите ТИР-ове и автомобили. Протестът премина мирно и до сблъсъци с полицията не се стигна.
В понеделник представители на протестиращите села ще се срещнат с областния управител на Стара Загора, за да изложат искането си за отмяна на решението за концесия. Ако това не бъде направено, местните хора са категорични, че ще продължат с протестите си и следващия петък ще блокират главния път между селата Дълбоки и Оряховица и Братя Кунчеви.