Сбогувахме се с Валери Петров

Улиците се оказаха тесни да поберат всички, дошли на поклонението

Софийските улици около Народния театър се оказаха тесни, за да поберат всички, дошли да си вземат последно сбогом с Валери Петров. Колоната от хора достигна до Софийска градска художествена галерия. Всеки изчакваше реда си търпеливо, за да остави цвете до тленните останки на големия български поет и преводач Валери Петров. Актьори и режисьори, представители на културния елит и официални лица, но най-вече обикновени хора от всички възрасти дойдоха на поклонението на поета, който почина в сряда на 94 години. Сред събралите се бяха министър-председателят Георги Близнашки и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Без него детството ми нямаше да бъде същото. Той ме направи повече човек и се надявам да направи същото за моите деца", сподели млада жена, която беше дошла на поклонението. То ще продължи, докато пред Народния театър има хора.

"Ще го кажа така - когато ухажвах първата жена в живота си, й четях от поемата "В меката есен", каза ректорът на Софийския университет Иван Илчев, цитиран от "Дневник".

"Не ми се говори, но имам ли избор? Затова ще ви кажа: Валери беше една от големите обичи в моя живот. Обич като автор и обич като човек от срещите, които съм имала с него и нещата, които сме работили заедно и смятам, че това, което той остави в българската култура като поезия, като драматургия, като детски приказки, като преводите на Шекспир, е толкова голямо, че не стига за един живот. Най-светла му памет." Това бяха думите на актрисата Илка Зафирова.

Служебният заместник-министър на културата Виктор Стоянов призова днешният ден да бъде ден на обединение, а не разделение. "Да преклоним глава и да се надяваме, че и в бъдеще в България ще се раждат такива хора."


Проф. Близнашки: Разделяме се с един от колосите на българската и на световната култура


Валери Петров беше изключително деликатен човек и заедно с това съумяваше, по своя си начин, да отстои гледната си точка – с добри думи, но настоятелно и категорично. Това каза министър-председателят проф. Георги Близнашки на поклонението пред паметта на големия поет Валери Петров в Народния театър в столицата. „Той беше истинска личност. За съжаление, разделяме се с един от колосите на българската и на световната култура“, каза премиерът.

Проф. Близнашки цитира стих на Валери Петров, останал трайно в спомените му: „Когато бях малък, имах голяма мечта – часовник. Сега голям съм и си купих часовник, но си нямам мечта“. „Обикновено така се случва в живота – радваме се на всичко малко в началото, мечтаем за малките радости. Накрая всичко постигаме, подреждаме живота, но я няма радостта от очакването, от надеждата за нещо по-хубаво и по-добро“, завърши министър-председателят.