За хубава кожа включете в менюто си ярки плодове и зеленчуци

Съставките им дават приятен оттенък

Изследователи от британския университет Сейнт Ендрюс проучиха кои лица са най-привлекателни, като за основен показател взеха цвета на кожата.
Според тях цвета на кожата се променя в резултат на два различни процеса: от загар (процес на меланизации) и усвояването на каратиноидите от ярки плодове и зеленчуци, чиито червени и жълти съставки дават на кожата приятен оттенък, информира БГНЕС.

Учените извършили изследване с общо 60 участници, разделени на две групи, които трябвало да оценят привлекателността на 27 лица, специално създадени за проучването. Тонът на всяко лице е отразявал степента на меланизация и концентрация на каротиноидите. Резултатът е, че 78,5% от участниците са предпочели "каратиновидния" тип лица.

Изследователите смятат, че тяхната работа за пръв път е показала ролята на цвета на кожата за привлекателността на лицето, както и значението на каратиноидите за цвета и тона на кожата. Този цвят и тон сигнализират за здраве и привлекателност, което има важно значение при избора на партньор.