Исландия обяви червен код след вулканично изригване

Предупреждението за опасност е обявено заради 300 метров разлом, от който се излива лава

Исландските власти обявиха код червено след нови изригвания северно от вулкана Бардарбунга вчера, съобщи Би Би Си, цитиран от 24 часа.Малко по-късно те го понижиха на оранжево.

Въздушното пространство между ледника Ватнайекютъл и града Акюрейри е затворено до 1524 м, което означава, че пътническите полети над страната не са забранени. По данни на метеорологичната служба изригването е станало около 0,02ч местно време.

Предупреждението за опасност е обявено, след като се е образувал разлом, дълъг около 300 м. От него се излива лава в района на платото Холухраун. Не е забелязана вулканична пепел. Сеизмичната активност в района е ниска и опасност за жителите няма. Въпреки това властите са евакуирали населението още миналата седмица. Те се притеснявали, че изригванията могат да причинят топене на леда и наводнения.

Броени часове след това изригна и вулканът Тавурвур в Папуа- Нова Гвинея. Международните въздушни пътища между Сидни и Токио и Сидни и Шанхай са отменени заради облака от вулканичен прах, носещ се високо над острова. Обявена е евакуация на близките селища, а жителите на съседния град Рабаул са посъветвани да избягват излизането навън.

Тавурвур, който е един от най-активните в региона, е изригвал многократно за последните години. През 1994 г. почти напълно разрушава град Рабаул.