Предлагат на Кристалина Георгиева ресор "Бюджет и финанси"

При избора й е взет предвид и опитът й в Световната банка

Ресорът, който е предложен на Кристалина Геогриева, е бюджет и финанси, Съобщи Нова ТВ. Това е една от ключовите позиции в Еврокомисията. При избора на Георгиева е взет предвид и опитът й в Световната банка.

България не получи поста външен министър на Европейския съюз. В замяна, обаче Кристалина Георгиева вероятно ще бъде един от заместник-председателите на Европейската комисия, при това със силен икономически ресор.

В същото време за първи път източноевропеец застава начело на Европейския съвет. 28-те единодушно избраха на поста премиерът на Полша Доналд Туск, който ще встъпи в длъжност през декември.

"Двама се карат - трети печели!". Само при такъв сценарий Кристалина Георгиева можеше да стане Дипломат номер 1 на Европа. Спорът обаче беше избегнат. Вместо това беше спазена уговорката социалистите да получат дипломатическата служба, а ЕНП - председателското място на Съвета. България все пак изигра своята карта и получи обещание за по-значим ресор и заместник-председателско място.

Очаква се до седмица съставът на бъдещата комисия да бъде оповестен и тогава ще се стане известен и портфейлът на Кристалина Георгиева.

Голямата новина в Брюксел се оказа полският премиер Доналд Туск. За първи път източноевропеец застава начело на Европа. Но не за първи път поляк получава висок европейски пост. Първият пробив принадлежи на друг полски премиер - Йежи Бузек, който беше председател на Европарламента.