Юрист на областната управа ще съдейства на протестиращите срещу кариера

Жителите на 7 села не искат изсичане на гори, замърсена вода и мръсен въздух

Юрисконсулт на областна управа Стара Загора ще съдейства за изготвянето на жалбата на протестиращите срещу решението на Министерство на околната среда и водите за добив на варовик и доломит в местността „Кереч Търла" в Средна гора.

Днес заместник- областният управител Теодора Иванова се срещна със селските кметове и представители на инициативни комитети от селата Едрево, Крива круша, Братя Кунчеви, Оряховица, Елхово, Руманя и Паничерево. Иванова обеща подготвената от тях жалба да бъде изпратена до Министерството на околната среда и водите. Срокът за това е сряда, съобщи за Радио Стара Загора Петранка Ризова от Инициативния комитет.

Жителите на тези села протестират срещу концесията дадена от Министерството на околната среда и водите на пловдивската фирма "АС-Стоунс" ООД за проучване и добив на инертни материали близо до населените места.Хората се тревожат, че добива ще замърси водата им, ще се насити въздуха с вредни газове от взривовете и ще бъде изсечена ценна растителност на билото на Сърнена Средна гора. Те са притеснени и от продължителността на бъдещата концесия - за 35 години с опция да бъде удължена до 50 години.

Хората се опасяват, че изграждането на кариерата ще наруши равновесието на природата в цялата Старозагорска област. Като важен аргумент те изтъкнаха вредата на концесията върху наличието на археологични находки в региона.