Лимоните по-скъпи от пържолите

Стигат до 8,50 лв. за кг

Със 160% са поскъпнали лимоните от април досега, съобщиха вчера от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

На едро цената им е 5,25 лв./кг, а по пазари и супермаркети стигат дори 8,50 лв. Така лимоните се оказват по-скъпи дори от пържолите, които на промоция може да се намерят и за по-малко пари. На годишна база увеличението на цитрусовите плодове е със 71 на сто.

В момента има много слаб внос на лимони, и то от далечна Латинска Америка, защото има "дупка" в реколтите, обясни шефът на комисията по стокови борси Едуард Стойчев, цитиран от "24 часа". Високото мито за внос на ЕС ги оскъпявало.

Освен това наскоро Брюксел забрани да се вкарват лимони от Южна Африка заради опасения, че може да се пренесат болести по цитрусите в Европа. В момента вносът бил от Еквадор, но страната нямала квота за ЕС и затова стоката се препакетирала в Аржентина. Лимоните се съхранявали в хладилници, което вдигало себестойността им.
Разговарях с търговци и те смятат, че до 20 дни цените на лимоните ще се сринат, защото ще започне беритбата в Турция и Гърция, каза Стойчев. Там реколтата дори се очаквало да бъде с 20-30% по-добра от миналогодишната. Затова и скоро България ще бъде залята от евтини лимони, а дотогава хората да купуват по един-два, препоръча шефът на комисията по стокови борси и тържищата.

Обилните валежи и градушките доведоха до влошаване на реколтата на голяма част от плодовете и зеленчуците у нас.

Затова и предлагането им е слабо, а цените останаха на по-високи нива спрямо миналата година, отчитат от държавната комисия.
Тази тенденция не била пречупена дори и от дъмпинговия внос от Полша в България след руското ембарго.
Така през август цената на оранжерийните домати е с 47% по-висока, отколкото през същия месец на миналата година. При червения пипер поскъпването е с 39,5 на сто, а при дините - с 18 процента.

Все пак с масовия внос на полски домати през последните седмици цената им е паднала през август спрямо юли. Поевтиняването стига до 33% за продукцията от открити площи и до 27% от оранжериите.
Между 2 и 4% по-високи са цените на млечните продукти на годишна база.
Например увеличението при кашкавал "Витоша" е с 3 на сто до средно 11,15 лв./кг на едро.
При свинското и пилешкото месо е отчетен слаб ръст от 2-3% през август спрямо юли.
При каймата пък има поевтиняване от 8,5 на сто, а при малотрайните колбаси - с 6 процента.

За пореден месец се регистрира поскъпване на годишна база при зрелия фасул - 15%. Все пак цената на боба се стабилизира, след като увеличението беше минало 50 на сто. Поскъпване на годишна база е отчетено и при ориза - 7% и яйцата - 12,5 на сто.