Раднево получи обещание за 1/4 от дължимите над 4 милиона

Обещанието е на министър Щонов

1 млн. лева ще бъдат преведени по сметките на Община Раднево в рамките на следващия месец, обявил служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред кмета д-р Юлиан Илчев.

Това съобщава изданието „Старозагорски новини”.

Сумата е едва 1/5 от общо дължимата концесионна такса от 4.6 млн. лева, която вече година не е изплащана. Средствата формират 54 на сто от приходната част на общинския бюджет и трябва да постъпват на равни вноски два пъти годишно, коментира градоначалникът. До обещанието се стигнало след поредно писмо до служебния премиер проф. Георги Близнашки и среща с него.

Над 120 млн. лева са неполучените пари от миньорите само през тази година. Министър Щонов обяснил закъснението с трагичното състояние на финансите в държавното НЕК ЕАД, което трябва да се разплаща с производителите на електроенергия, а те на свой ред да платят за използваните въглища на държавното "Мини Марица-изток" ЕАД - Раднево.

Заради спряната концесионна такса ще бъдем принудени да прекратим текущите си плащания и заплати в сферата на социалните дейности, образование и здравеопазване и да изтеглим кредити, коментира д-р Юлиан Илчев.

Аналогична е ситуацията и в още две общини от региона: Нова Загора и Гълъбово, които формират четвърт от бюджетите си с пари от таксата.