Осигуриха ваксини за бебетата

Имунизациите започват по схема през втората половина на септември

С четиривалентни комбинирани ваксини ще се извършва имунизацията на пеленачета родени след 1 юни 2014г., до сключване на договор за доставка на 6-компонентните ваксини. Това гласи заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, във връзка с възникналия хаос в имунизационния календар на бебетата. Starazagorautre.bg припомня, че предишният здравен министър д-р Таня Андреева разписа наредба, съгласно която новородените трябва да се имунизират с 6-валентни комбинирани ваксини, за които не беше сключен договор за доставка.

КАКВО СЕ СЛУЧИ С ВАКСИНИТЕ ЗА БЕБЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК!
Във връзка с високия риск от възникване и разпространение на социално-значими ваксинопредотвратими инфекции, на първо място полиомиелит и с цел осигуряване на имунизационна защита на децата Главния държавен здравен инспектор разпореди на всички РЗИ в страната изпълнение на заповедта на Министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.
Със заповедта се разпорежда основните имунизации на родените след 01.06.2014г. да се извършват с четиривалентна комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит и с ваксина срещу хепатит тип Б, педиатрична, определени са реда и начина за провеждане и отчитането им.
Количествата четиривалентна комбинирана ваксина са осигурени от Министерство на здравеопазването по договорите за 2014г. и са доставени в склада за съхранение на биопродукти.
РЗИ Стара Загора ще получи разпределените количества четиривалентна комбинирана ваксина през периода 09.09.- 12.09.2014г. и съответно ще бъде предоставена на личните лекари още през седмицата 16.09.- 19.09.2014г.