Погват 4-часовите трудови договори

Данъчни и трудови инспектори ще проверяват нерегламентирана заетост

4-часовите трудови договори ще проверяват през следващите две седмици инспектори от Главна инспекция по труда и Националната агенция по приходите.
От приходната агенция са избрали над 2000 предприятия, в които голяма част от персонала е нает на непълен работен ден и няма икономическа логика за това. Всяко от предприятията, селектирани като рискови, ще получи писмо, че е поставено под наблюдение заради рисковете за укриване на данъци и осигуровки чрез договаряне на по-кратък работен ден и съответно по-ниско възнаграждение от реално получаваното.
В следващите 2 седмици всички 2000 рискови предприятия ще получат предупредителни писма от двете институции. Ако няма промяна в поведението на фирмите по отношение на сключените договори, ще последват съвместни проверки на инспекторите по труда и на данъчните инспектори.
Установяването на полагане на труд на пълен работен ден при сключен договор на непълен е трудно, особено без съдействието на работниците и служителите, които обикновено отказват такова. В тези случаи се налагат няколко последващи проверки, за да бъде доказано безспорно, че работникът или служителят редовно полага труд на пълен работен ден. Очакванията са чрез съвместните проверки с инспекторите на НАП ефективността при доказването на това нарушение да се увеличи. От двете ведомства напомнят още на работниците и служителите, че чрез съгласието си да сключват писмени трудови договори за непълен работен ден и срещу по-ниско от реално получаването възнаграждение, те губят и социални права.
Кампанията е за ограничаване на нерегламентираната заетост чрез полагане на труд на пълен работен ден при договор на непълен.