Общината ще обслужва сама целия градски транспорт

Прави предприятие "Тролейбусни и автобусни превози", ще купува екоавтобуси

Градският транспорт в Стара Загора да стане изцяло общинско предприятие предлага на Общинския съвет кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Предложението ще се гласува не следващата общинска сесия на 11 септември, съобщи днес на пресконференция председателят на съвета Емил Христов.

Понастоящем в Община Стара Загора общественият транспорт се осъществява с тролеи чрез общинското дружество "Тролейбусни превози" и с автобуси чрез частната"Автобусни превози - Стара Загора" ООД, която изпълнява градски и междуселищен превоз на пътници.

Ще бъдат закупени и 50 нови автобуса с цел осигуряване на по-удобен и по-качествен градски транспорт.

Управляващият орган на Оперативна програма "Регионално развитие" е уведомил ръководството на Община Стара Загора за възможността за предоставяне на допълнителен финансов ресурс в размер на 30 000 000 лева. Крупната сума ще се използва за закупуване на 50 броя нови автобуси висок екологичен клас по Договор "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт".

По същата програма през 2012 г. общинското предприятие "Тролейбусни превози" ЕООД започна изпълнението на проект на стойност 28 903 502 лева, който включва доставка на 14 тролейбуси, рехабилитация на контактната мрежа и на четири токоизправителни станции, на сервиз и автомивка, захранващи кабели, стълбове и др.

Автобусните линии се обслужват от остарели автобуси в лошо технико-експлоатационно състояние, замърсяващи околната среда, пише в предложението на Живко Тодоров.
Чрез закупуване на новите автобуси ще се осигури възможност общинската транспортна схема да се изпълнява изцяло от "вътрешен оператор" с нов подвижен състав. Това налага допълване предмета на дейност на "Тролейбусни превози" ЕООД с извършване и на автобусен превоз на пътници на територията на Община Стара Загора.

Поради тази причина кметът Живко Тодоров предлага на Общинския съвет да даде съгласие за допълване на предмета на дейност на "Тролейбусни превози" ЕООД с "автобусен превоз на пътници". Това изисква и промяна на наименованието на дружеството на "Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД.