Дебют на старозагорка на местна сцена

Старозагорската опера открива новият сезон с първа премиера

С дебют на местна сцена в ролята на богинята Венера в "Бал на неблагодарните жени" от Клаудио Монтеверди ще се представи утре вечер старозагорката Михаела Берова. Това е първа постановка и първа премиера за старозагорската опера от новия сезон. Постановката се представя и за първи път в България на оперна сцена.
Михаела Берова има екзотични черти и глас, който се запомня и без да си я чул да пее. Интересна млада жена, талантливо мецосопрано, от артистичната зодия на Рибите, завършила Музикалната академия „Панчо Владигеров“ – специалност класическо пеене и магистратура по педагогика на преподаването по музика.
Михаела започна да работи партията си с летящ старт - все още не е изкушена от „величието“ и възможностите за договаряне на роли на примите. Младостта е горивото, от което има да черпи още доста години. Натрупаният и досега творчески опит и изяви при Михаела не са малко. Младостта се свързва и с ентусиазъм, неукротима енергия и подвижност. Само за това лято Михаела бе и в Германия за участия и в Кипър - на международен уъркшоп за „Кавалерия Рустикана“ на П.Маскани. И след това – изгрява като Венера в Стара Загора. Не съзвездието Венера, а богинята, която измисля наказание за жените, подиграващи се на любовта. Никой не бива да се подиграва с любовта! Особено в оперите – там тя е основната движеща сила!
Михаела е родена в артистично семейство в Стара Загора. Никой от родителите не е професионален музикант, но непрофесионални са всички. Баба и пее прекрасно и мечтае да стане певица. Мечтата я сбъдва Михаела. Тя завършва Музикалното училище в Стара Загора в специалност „кларинет“. Още като студентка в Академията е представена на проф.Реса Колева лично от покойния директор на Операта в Стара Загора Божидар Бонев. От 2007 година Михаела има изяви и в чужбина и доста много вече – в страната. В репертоара и са 6-7 роли от класически опери. Михаела беше Магьосница в „Дидона и Еней“ от Х.Пърсел на камерната сцена във фоайето на Операта на Стара Загора. Сега ще е Венера в новата постановка. Може би ще мине през Кармен – в Стара Загора /във Франция вече е била огнена Кармен с безброй овации/. Младата жена има и своите мечти – да е Жана ДАрк /в „Орлеанската дева“ от П.И.Чайковски / и Далила /в „Самсон и Далила“ на Камий Сен Санс/.
Оперният спектакъл е на 5 септември от 21 часа на Античен форум „Августа Траяна“ /при лошо време - в залата на Операта/.