След масовата смърт на животни - нов шеф на столичния зоопарк!

Досегашният директор д-р Иван Иванов е освободил поста по своя молба

Шефът на общинското предприятие “Екоравновесие” д-р Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк. Досегашният шеф д-р Иван Иванов остава на работа в зоопарка, но като ветеринарен лекар, информира „24 часа”. “Промяната е по мое настояване. Остава ми още малко време до пенсия и имам нужда от почивка, но оставам в зоопарка. Преживявам много тежко умирането на животните, защото съм ги отгледал от едно парче месо. Бях първият, който започна да развъжда бизони и гаурите можеха да се видят само в софийския зоопарк”, сподели пред изданието д-р Иванов.

Междувременно стана ясно, че бизоните в столичната зоологическа градина са били отровени. В червата им са открити токсини, а вътрешните органи са поразени. Първо умря мъжкият бизон, а вчера стана ясно, че поставената на системи женска също не е оцеляла.

Работната диагноза за умрелите животни в зоопарка е ентеротоксемия, казаха за “24 часа” от Агенцията по храните. Все още обаче продължават изследванията за установяване на причинителя за отравянето. Според ветеринари, възможно е да са гъбички във фуража, развили се в резултат на многото дъждове това лято.

С женския бизон, който почина вчера, умрелите животни за последните 2 седмици стават 10. Така зоопаркът остава само с едно малко бизонче, родено тази пролет.