Емил Радев: Ще има ли общо европейско право за продажбите?

Въпросът на евродепутата от ГЕРБ бе зададен към италианския министър на правосъдието

В дебат, в който бяха представени приоритетите на италианското председателство в Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, българският евродепутат Емил Радев от групата на ЕНП/ГЕРБ, попита италианския министър на правосъдието, дали ще бъде придвижен напред въпросът за общото европейско право за продажбите?

През февруари месец тази година Европейският парламент прие незадължително европейско право за продажбите, което беше подкрепено с голямо мнозинство. Целта на предложението е да насърчи единния цифров пазар чрез осигуряване на съгласуван набор от правила, които търговците и потребителите могат да изберат да приложат при сключване на договори от разстояние (продажби по телефона, пощата или интернет), вместо да се налага да се справят с 28 различни национални законодателства.

"Общото европейско право ще улесни търговските сделки и само по себе си представлява печеливша сделка за малките и средни предприятия в Европейския съюз и за всички потребители", заяви в обръщението си към министъра Емил Радев.

Той изрази съжаление, че въпреки силната подкрепа от страна на Европейския парламент, предложението за общо европейско право за продажбите среща трудности с приемането му от държавите-членки в Европейския съвет.

Италианският министър, Андреа Орландо заяви, че работна група на Съвета  работи по техническите подробности, но поради сложността на разглежданите въпроси най-вероятно няма да приключи работа до края на италианското председателство.

За сега приемането на финалния текст на документа се отлага и най-вероятно няма да имаме общо европейско право за продажбите преди 2015 г.