Подписано е споразумение за спиране на огъня в Източна Украйна

Очаква се освобождаване на заложниците

Представителите на Украйна и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република са подписали протокол за прекратяване на огъня в Донбас в 18 часа тази вечер. Това е съобщил за Интерфакс източник, близък до мирните преговори в Минск. Протоколът се състои от 14 точки и включва всички аспекти на контрола, обмена на пленници и други въпроси, уточнил източникът.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа потвърди, че представителите на Киев и проруските бунтовници са се споразумели да обявят прекратяване на огъня. Воюващите страни са подписали протокол за примирие с начало 18 часа местно време, обясни представителят на ОССЕ на преговорите в Минск Хайди Таглиавини.

Протоколът, подписан в Минск, предвижда 12 практически стъпки за установяването на мир и стабилност в Донецка и Луганска област, обяви украинският президент Петро Порошенко в Уелс.

"На базата на този протокол дадох заповед на главнокомандващия на армията да обяви прекратяване на огъня в 18 часа местно време. Очакваме освобождаване на заложниците вероятно още утре и сме готови да направим значителни стъпки, включително децентрализация на властта, каза Порошенко и подчерта, че е важно политическият диалог да продължи, докато трае примирието."

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Русия трябва да изтегли частите си от страната, за да издържи примириеto със сепаратистите. Мирният план трябва да включва спиране на огъня, изтеглянето на руската армия, бандитите и терористите и възстановяването на границата, обяснил Яценюк на заседание на правителството скоро, след като в Минск започнаха мирните преговори за Източна Украйна.

Проруските сепаратисти подчертаха, че все пак искат да се отцепят от бившата съветска република, предаде Франс прес. Спирането на огъня не означава промяна в целта ни да се отделим от Украйна, обясни представителят на сепаратистите Игор Плотницки.