Бизнесът ще наема по-малко хора до края на годината

Близо 80% от фирмите не планират наемане на нови кадри през последното тримесечие

Работодателите в България значително ще намалят броя на наетия персонал през последните три месеца на годината, сочат резултатите от най-новото изследване на Менпауър за заетостта. В изследването са участвали 750 работодатели.

Голяма част от спада има сезонен характер, най-вече в хотелиерството и ресторантьорството, заради края на активния летен сезон.

От всичките работодатели, участвали в проучването, 13 на сто твърдят, че възнамеряват да наемат служители в периода от октомври до края на декември, докато 10 на сто планират да намалят персонала си. Останалите възнамеряват да останат със същия персонал до края на годината, съобщава investorbg.

Най-активни в наемането на кадри са работодателите в региона на София, следвани от фирмите в Пловдив и Варна. Докато в Русе и Бургас е по-скоро обратното – там работодателите се готвят да съкращават персонал през следващото тримесечие.

Логично, най-оптимистично настроени в прогнозите си относно наемането на нови служители са по-големите компании, следвани от средните и малките.

Най-много нови кадри през последните три месеца на годината се очаква да се търсят в секторите финанси, застраховане, недвижими имоти, транспорт, складове и комуникации.