Пловдивчанки стават най-често жертва на сексуално насилие

Обект на трафик са дори бременни и деца

72 жени и момичета от Пловдив и региона са станали жертва на трафик през миналата година. Това заяви на брифинг адвокат Милена Кадиева – изпълнителен директор на фондация „Джендър изследвания”.  В бройката има дори бременни жени и деца, допълни тя. Всички те са били обект както на сексуална, така и на трудова екслоатация. В национален мащаб жертвите са около 200, което значи че почти една трета от тях са от Пловдив и областта.

На фона на стряскащите цифри все по-малко е броят на делата за трафик на хора - обратно пропорционално на броят на жертвите, които се увеличават. Едва две от делата са приключили с осъдителни присъди, а висящите производства са осем, посочи адвокат Кадиева.

По тази причина пловдивската неправителствена организация „Джендър Алтернативи” започва работа по съвместен проект с френската фондация „Амикал дьо Нид”. Той стартира на 15 септември и ще продължи две години.

По проекта ще се дават безплатни консултации на хора, станали жертва на трафик и на насилствена проституция, ще се организират кампании, ще се водят безплатно и 10 дела в България, пред европейските институции и органите на ООН. Отпуснатото от ЕК финасиране е в размер на 240 хиляди евро.

Фондация „Амикал дьо Нид” е една от най-големите организации във Франция, която предоставя психологическа и социална помощ, свързана с реинтеграция на лица, пострадали от трафик на хора. Проектът ще се реализира паралелно в България и Франция. Любопитното в случая е, че основните жертви на трафик във Франция са българки и румънки. Най-често те са от ромски произход, но има също туркини и българки. Най-много са от Пазарджишкия и Пловдивския регион. Следват Варна, Бургас, Ямбол и Русе.