Делото за клеветата срещу Кела зацикли

Районният съд възобнови съдебното следствие

Заведеното от Пламен Дишков – Кела дело за клевета срещу един от основните свидетели срещу него зацикли. Районен съд – Бургас изслуша пледоариите на страните по частното наказателно дело, образувано по тъжба на Дишков срещу Тодор Неделчев. С нея тъжителят моли Неделчев да бъде признат за виновен, че умишлено го е оклеветил. В качеството му на свидетел пред Окръжен съд – Бургас в разпит пред съдия на 19.10.2012 г. по досъдебно производство от 2002 г. той бил изложил опозоряващи Дишков обстоятелства като му е приписал престъпление, което не е извършил - набедил го за участник в подготовка и осъществяване на убийство, което е сторено пред длъжностни лица по повод изпълнението на службата им.
Повереникът на Дишков пледира пред Районен съд – Бургас, че събраните по делото многобройни доказателства подкрепят твърденията им. С тях се установявало, че Неделчев е работил по трудов договор във фирма на Дишков и не отговаряло на истината че двамата нямали отношения. В разпит пред съдия той бил заявил неверни факти за Дишков. Неделчев бил опитал да го изнудва, но лицата, чрез които направил това прекратили действията по своя инициатива. Неделчев продължил да оказва натиск върху тях, защото бил решил на всяка цена и по всякакъв начин за оклевети повереника му. Адвокатът поиска Неделчев да бъде признат за виновен.
Служебният защитник на Тодор Неделчев коментира обвиненията като неоснователни. Посочените в тъжбата обстоятелствата не били клеветнически и не осъществявали признаците на вмененото на подзащитния му престъпление. Адвокатът намира, че те сочат на лъжесвидетелстване или набедяване, но не и клевета. Защитникът смята, че съдът не може да се произнесе по тъжбата, защото тя сочи престъпление от общ характер, което трябва да бъде разследвано от държавното обвинение. Той поиска подзащитният му оправдан.
В пледоарията си повереникът на Дишков посочи, че Районна прокуратура – Бургас се е произнесла по същите обстоятелства, които се сочат в тъжбата, като не е установила наличие на престъпление по чл. 290 от НК – лъжесвидетелстване.
Това мотивира Районен съд – Бургас да възобнови съдебното следствие. Съдът даде срок на страните да посочат номера на прокурорската преписка, за да бъде изискана и приложена по това дело.
Следващото съдебно заседание е насрочено за 15.10.2014 г.