Разпродават "Ремотекс" Раднево

Земя, машини и цехове се предлагат заради борчове на фирмата

Серия от публични търгове за разпродажба на земята, производствените халета и оборудването на специализираното в ремонт на тежка минна механизация "Ремотекс" ЕАД - Раднево, обяви частен съдия-изпълнител от Стара Загора.

На тезгяха са извадени над 30 дка земя, машини, съоръжения, обзавеждане (включително метални сейфове), съобщава изданието ”Старозагорски новини”.

Наддаването за движимото имущество стартира от 3 346 975 лв., а парцелите са за по 8 млн., 1.3 млн. и 765 000 лв.

Разпродажбата е в полза на Първа инвестиционна банка, НАП, няколко търговски дружества и над 40 бивши работници и служители на дружеството, които са си извадили изпълнителни листове за неизплатени в продължение на 1 година заплати.

Затъналото в борчове предприятие спря работата си през ноември м.г. Близо 600 работници останаха на улицата, част от които бяха пренасочени на работа в "Мини Марица-изток".

От юни т.г. "Ремотекс - Раднево" има нов собственик - гръцкият гражданин Йоанис Гиофкос, който заяви, че няма да променя предмета на дейност, но и досега не е платил нито стотинка на останалите в завода около 280 работници.

Предприятието дължи 5 млн. лв. за заплати и около 4 млн. лв. за осигуровки. По данни на Областната инспекция по труда в Стара Загора "Ремотекс - Раднево" има да изплаща глоби от 407 860 лв. по 27 наказателни постановления за неплатени заплати.

На 9 октомври се очаква да стартира дело за обявяването на фирмата в несъстоятелност по искане на Първа инвестиционна банка, назначен е временен синдик.