Задържаха узбекистански аферист, издирван за големи измами

Роберт Батъйршин е арестуван на летището в Бургас, след като кацнал от Хановер

Аферист от Узбекистан, обявен за международно издирване бе арестуван на летището в Бургас. Роберт Батъйршин е бил закопчан минути, след като слязъл от полета от германския град Хановер. Все още не е ясно защо узбекистанецът е дошъл у нас и дали е имал намерение да се укрие.
Бургаският Окръжен съд реши той да бъде задържан под стража за срок от 30 дни. Представените от Окръжна прокуратура – Бургас материали по делото показват, че срещу него е взета мярка за неотклонение задържане под стража с постановление на следовател към Генералната прокуратура на Република Узбекистан на 11.11.2005 г. Той е разследван за престъпление по чл. 167, чл. 210 , чл. 205 и чл. 209 от Наказателния кодекс на Република Узбекистан. Описаните в цитираното постановление данни за осъществените от Батъйршин деяния, представляват престъпление подкуп в особено големи размери по българския Наказателен кодекс. То се явява тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода за срок от 10 до 30 години. Узбекистанската страна е потвърдила актуалността на издирването и задържането на Батъйршин.
Пред Окръжен съд – Бургас Батъйршин заяви, че от 15 години живее в Германия, работи там и е регистриран в посолството на Узбекистан. Той знаел, че срещу него се води разследване, но досега не е бил търсен от узбекистанските съдебни власти. Батъйршин каза, че няма намерение да се укрива и помоли да не му се налага мярка за неотклонение задържане под стража.
Окръжен съд – Бургас като взе предвид представените от Окръжна прокуратура – Бургас материали към постъпилото искане за арест установи, че издирваното лице няма постоянно местоживеене и пребивава инцидентно на територията на Република България. Съдът обърна внимание на продължителния период, през който е бил издирван – от 23.03.2006 г. Това мотивира съдебния състав да приеме, че съществува реална опасност Батъйршин да се укрие. За да се осуети реализирането на тази опасност и да се осигури участието му в бъдещо съдебно производство, Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража за срок от 30 дни. Това е максимално определения срок с Договора между Република България и Република Узбекистан за екстрадиция.
Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас в 3-дневен срок. Въззивното дело е насрочено за 18.09.2014 г. от 14 ч.