Пускат на свобода излекуван скален орел

Орлето е намерено на площадката за подхранване, поддържана в рамките на проект "Завръщане на лешоядите в България"

Птицата се е оставила да бъде уловена с голи ръце от служител на проекта и бе закарана в Спасителния център за диви животни.
За щастие, младият орел е нямал счупвания и други видими наранявания и след общо-укрепяща терапия и топли грижи, вече показва завиден дух и апетит.
"Време е орлето да бъде пуснато на свобода, там, където бе намерено, в Централен Балкан, станете част от неговата история!", призовават от екосдружението. Те организират събитието във вторник, 16 септември от 11ч. в центъра на павелбанското село Тъжа.
"От там ще тръгнем към волиерата за адаптация на лешояди и ще пуснем орлето на свобода. Надяваме се, че в Национален Парк Централен Балкан то ще намери прекрасни места за гнездене и много храна, а ако им проблеми в първите дни, ще прави компания на лешоядите на площадката за подхранване", казват още от "Зелени Балкани".
Скалните орли са сред най-едрите орли в България. В средата на миналия век, видът е докаран на ръба на изчезването, но днес вече числеността се стабилизира, като най-много двойки са установени именно в Стара планина и Предбалкана. Тези могъщи птици често използват трапезата на лешоядите, като са толкова агресивни и силни, че успяват да прогонят дори тези исполини сред птиците. Друга интересна особеност на скалните орли е, че се хранят с костенурки. Въпреки силните си клюнове и нокти, те не могат да счупят коравите им коруби, затова улавят костенурките и ги пускат отвисоко, върху предварително набелязани скали.
Скалните орли за уязвим вид, защитен от Закона за биологичното разнообразие.