Ансамбълът на "Арсенал" Казанлък е на турне в Япония

Заедно с Царица Роза талантите представят българската култура за 16-и път

26 казанлъчани заведе тази година на традиционното танцово турне в Япония Христо Стоянов, художествен ръководител на фолклорния танцов ансамбъл при завод „Арсенал” и директор на фирмения Дом на културата. 

Турнето е стартирало на 7-ми септември и ще продължи до 25-и септември, съобщава вестник "Трибуна Арсенал".

Това е 16-то представяне на арсеналските танцьори в Страната на изгряващото слънце. С групата пътува и първата подгласничка на Царица Роза`2014 - Ренета Колева. Царицата ще домакинства Световния фестивал на България в гр. Мунаката.
И тази година с групата е заминал и специален готвач, който ще приготвя традиционна родна храна за българския ресторант, който се представя като част от програмата на празника в Мунаката.

Фестивалът, който се провежда по повод всенародните празници за рождения ден на японския император, събира участниците на Глоубъл Арена – огромен спортен комплекс, разположен в паркова среда, където са провеждани и Азиатските спортни игри.

Близо 60 участници от цяла Азия ще танцуват по време на фестивала. Част от тях имат и български танци в репертоара си.

Арсеналските танцьори ще покажат на гостите на фестивала музикално-певчески танцови картини от традиционния живот на българите в миналото.

Срещи и вечери с кметовете на Фукоока и Фукуяма, посещения в японски училища, гостувания на японски деца при българските танцьори, позиране пред местни художници, семинари в зали за бойни изкуства, участие в Есенен празник в Порцелановия парк Арита са само част от събитията от съпътстващата програма на арсеналската танцова делегация в Япония.

Ревю на костюми от българските етнографски области е другият „гвоздей“ в програмата, домакинствана от Казанлък, символично представен от Царица Роза като патрон на събитието.

За японските си приятели пратениците на Казанлък са приготвили специален подарък - песен, създадена и подготвена за турнето. Текстът е на Христо Стоянов, музиката е народна. Песента се казва „Ти“ и ще се изпълнява в превод на японски.