Първият вампир е сърбин

През 1725 г. австрийски вестник е писал за Петар Благоевич

Първият вампир в света, за който има публикации, е сърбинът Петар Благоевич от село Кисинево. Това разкрива македонското издание "Вечер", пише "Всеки ден".

 През 1725 г. австрийският вестник „Vossiche Zeitung" е писал за Благоевич, който починал същата година, а след него още десетима умрели само през следващите 24 часа.

 Властите от Виена изпратили екип от учени в селото, което тогава било част от Австрия и видели, че Благоевич живее в ковчега, а на устата му имало остатъци от кръв. Той е бил убит с дървен кол.

 Най-известният сръбски вампир обаче е Сава Саванович от село Зароже. Според легендата Сава бил богат търговец, който се влюбил в много по-млада от него девойка. Поискал я от семейството й, но баща й отказал заради разликата във възрастта.

 Саванович се разочаровал и решил да я убие. Застрелял я в гръб, но наблизо имало овчари, които видели какво става и го убили с мотики. Според легендата Сава се превърнал във вампир и през следващите 99 години пил кръвта на хората, които доближавали до местната воденица на река Рогачица. До ден днешен хората се страхуват да посещават мястото.