Бойко Борисов: Незабавно КТБ трябва да се отвори

"За съжаление на моето открито писмо Искров не ми отговори"

За съжаление години наред всички хвалехме БНБ, защото стабилността на банковата ни система беше изключително добра и не се огъваше. Това заяви пред журналисти в Пазарджик лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.
За съжаление на моето открито писмо Искров не ми отговори, така както подобава, и хвърля вината на политиците, което е абсолютно неправилно и бих казал арогантно. Законът за БНБ е направен така, че да не може политик да се меси в банковата ни система. За това в Европа се счита, че това е един от най-добрите закони за банковата ни система. Това означава, че политиците няма как да са се намесили.

Тука е и вопълът на Михаил Миков, който казва да се разсекрети при президента стенограмата. Аз съм "за" с две ръце да се разсекрети, защото Миков не знам как иска да го използва за политически цели това, но там ще се чуе за реалното състояние на банковата система и президента направи това да се разсекрети трябва да се каже, че вината за това, което вътре се е говорило от шефовете на банки, от заместниците му ще предизвика голям катаклизъм, каза също Борисов.

Той допълни, че незабавно КТБ трябва да се отвори. Квесторите се мотаха доста време. За трети път лъжат хората и удължават срока с два месеца. Сега създават допълнителна паника. В същото време няма абсолютно никакви действия в момента. Започвам да се съмнявам, че всичко това се прави умишлено. Това се прави от сега управляващите, каза също Борисов. Той уточни, че това е безотговорно поведение към хората, които имат сметки в КТБ.

Години наред всички хвалехме Корпоративна търговска банка, защото стрес-теста, Законът за банковата система и стабилността на тази система беше изключително добра и не се огъваше. За съжаление, на моето открито писмо управителят на БНБ Иван Искров не само че не ми отговори така, както очаквах и както му подобава, а хвърля вината върху политиците.

„Това е абсолютно неправилно и бих казал арогантно. Законът за Българската народна банка така е правен, че политик да не може да се меси в банковата система. И затова в Европа се счита, че това е един от най-добрите закони за банкова система”, обясни Борисов.
„Нямам никакви притеснения – ние нито имаме сметки в КТБ, нито каквото и да било. Просто заради хората съм готов и настоявам незабавно квесторите да излязат и по закон да кажат това което е възможно да се направи. Ако е невъзможно да се направи – да се оздрави банката по сега действащия закон – те да предложат какво трябва политиците да направят в парламента, когато дойде след 5 октомври новото Народно събрание”, каза още Бойко Борисов.