ЕК може да задейства наказателна процедура срещу България заради КТБ

Досега около 10 общини са поискали кредити от държавата, тъй като парите има са в КТБ

Финансовият министър Румен Порожанов не изключи възможността Европейската комисия да наложи наказателна процедура на България за неизплащането на гарантираните влогове в КТБ.

Към момента няма съдебни искове, подадени от вложители в КТБ, но има редица жалби, обясни Порожанов след заседанието на Министерски съвет и добави, че дебатът ЕК е по отношение на правилното транспониране на директивата.

"При така създадената ситуация не е изключено ЕК да образува и процедура, но ние ще имаме срок, за да изчистим нередностите. Поели сме ангажимент, че ще отстраним това несъответствие", подчерта служебният министър на финансите“, заяви Порожанов.

По закон, а и според европейската директива за гарантираните депозити, вложителите с до 100 000 евро или 196 000 лева трябва да получат средствата си при ликвиден проблем на дадената кредитна институция. Проблемът обаче е, че в директивата е даден срок (около 20 дни), в който това трябва да се случи докато в нашия закон за гарантиране на влоговете в банките срок няма. Директивата е транспонирана, но не съвсем. 

По думите на Порожанов трябва да има изменение в българския закон, за да отговаря изцяло на директивата. Това обаче може да се случи само с действащо Народно събрание. Т.е. вложителите с до 196 000 лв. в КТБ ще могат да си вземат парите едва след парламентарните избори и конституирането на следващия парламент.

Порожанов каза още, че финансовото министерство не разполагало с информация кои държавни дружества кога са изтеглили парите си от поставената под надзор банка. Той прехвърли към икономическото ведомство за такива въпроси, тъй като предимно енергийните дружества под неговата шапка имаха вложения в КТБ.

Досега около 10 общини са поискали безлихвени кредити от държавата, тъй като парите има са в КТБ. Преценката за отпускането се основава на размера на блокираните средства, като държавата отпуска само крайно необходимите. 39 млн. лв. са отпуснатите пари на 4 одобрени към момента общини.