Започва разпращането на бюлетините за гласуване на българите в чужбина

Днес започва разпращането на бюлетините за гласуването на българите в чужбина на 5 октомври

Три са начините, по които ще бъдат превозени бюлетините до консулските и дипломатическите ни представителства в чужбина, по думите на заместник-външния министър Катя Тодорова: "Първо с автомобилен транспорт на МВнР книжата ще бъдат придружавани от дипломатически куриери. Това е предвидено за 193 броя секции. По командировани служители ще бъдат изпратени книжа в 154 секции и чрез куриерска фирма до 79 избирателни секции извън страната".

За близките държави в Европа е предвиден автомобилен транспорт, а до останалите континенти бюлетините пътуват със самолет. Външното ведомство ще отговаря за охраната. Така например в Турция, където има най-много избирателни секции, още от границата пратката ще бъде посрещната от консулски служители и съпроводена с конвой на турската полиция. "Дипломатическата пратка се опакова по специален начин и е обезпечена с печати, които гарантират нейната неприкосновеност. Също така тя се описва в определени протоколи, които се носят от дипломатическите куриери. Книжа могат да носят само служители, които имат дипломатически паспорт".

Секциите зад граница са общо 426, информира БНР. Бюлетините обаче ще пристигнат първо при посланиците, които преди изборния ден ще ги разпределят на секционните комисии в съответните държави.