Миньорите от „Черно море“ прекратиха протеста си

Преведоха им заплатите

Бургаските миньори  прекратиха протеста си след повече от 40 часа престой под земята. Това стана, след като днес им бяха преведени заплатите. Под бурните овации и викове "Юнаци!" на колегите им, миньорите бяха посрешнати пред входа за галериите.

Националната електрическа компания (НЕК) към 14.30 часа е превела по сметката на „Топлофикация – Сливен” ЕАД 480 хил. лева, които дружеството от своя страна преведе на „Мина Черно море – Бургас” ЕАД. До края на работния ден се създава организация да бъдат изплатени възнагражденията на миньорите.

До този резултат се стигна след двудневни протести на миньорите под земята и едночасовите предупредителни протести на миньорите от „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, „Мини Открит въгледобив” ЕАД – Перник, както и след действията на централата на КНСБ и на Федерацията на независимите синдикати на миньорите (ФНСМ) – КНСБ.

КНСБ алармира, че и други подобни ексцесии може да се очакват до края на годината поради тежкото положение в българската енергетика и финансовото състояние на НЕК. Нееднократно синдикатът е заявявал, че неглижирането на тези проблеми ще доведе до все по-ескалиращо социално напрежение и сблъсъци в отделни колективи в бранша. Конфедерацията апелира отговорните институции да потърсят правилните дългосрочни решения за енергийния сектор в координация със социалните партньори.

Междувременно стана ясно, че енергийният министър Васил Щонов е прекъснал визитата си в Азербайджан и ще се върне късно днес в България.