Приказни герои оживяват за децата в София

Бившият Лунапарк в столичния „Западен парк” е домакин на събитието на 20 и 21 септември

Приказни герои за всички жители и гости на  София днес и утре. Героите от детските книжки ще посетят столицата, благодарение на Фестивала за изкуство и публично пространство „Западен парк”.

Цялото веселие  ще започне днес от 11 часа. На сцената на бившия Лунарпарк в Западен парк децата ще видят със собствените си очи пресъздаването на една от любимите им приказки – „Дядо вади ряпа”. Фестивалът ще продължи и от 16 часа ще започне шоу-спектакълът „Талантче-Софиянче”.  Кой ще стане „Талантче-Софиянче“, това ще се реши след като  децата от публиката  се качат на сцената и покажат таланта си чрез импровизирано участие в конкурс за песни и танци, а за родителите ще остане мигът, в който те ще могат да направят снимки, които да покажат на всичките си приятели в социалните мрежи, за да разберат  колко весело е да се разходиш в почивните дни из столичните паркове.

И в съботния, и в неделния ден, усещането, че паркът се е превърнал в истински вълшебен свят, че бъде подсилено  от детската работилница, литературни четения и викторини – „Вълшебният свят на книгите и приказките на природата”, организирани от издателство „Български писател”. Малките и големи жители на София ще могат да проверят и обогатят своите знания за българската литература,  провокирайки своята креативност. Най-активните ще получат грамоти за участието си. Организаторите от Фондация “Западен парк” ще поканят децата да създадат своя приказка и да я нарисуват.

Питате се, какво още ще се случи по време на приказния уикенд? Да, има още  много забавни моменти за вас и вашите деца! 

Работилница за стоп кадър анимация „Съживи парка”. Тя ще се провежда от 11 до 17 ч. през двата почивни дни, и ще се опита да създаде непосредствен диалог на децата с природата в градска среда чрез изкуството на ленд арта (изкуство от и съвместно с природата). Децата ще се включат в процеса по създаване на колективна стоп кадър анимация от природни материали и ще бъдат провокирани заедно в екип да измислят история, която да разиграят в различни кадри. Готовият филм ще бъде прожектиран на 21-ви септември, неделя, от 19.00 ч. на амфитеатъра на метростанция "Западен парк". Освен това, всяко дете ще има възможност да създаде собствен образ или обект от природни материали. Всеки създаден обект ще бъде заснет и в края на фестивала ще бъде прожектиран като отделно художествено произведение, заедно със стоп кадър анимацията.

Чудите се какво да правите с купищата непотребни флумастери, които вашият малчуган използва, тогава точното място за вас е Творческата работилница „Цветни експлозии”. Тя ще покаже на децата какво могат да правят със същите тези стари и на пръв поглед непотребни флумастери.

Вие не използвате флумастери, а сте решили, че боите са по-красивия начин за рисуване? Тогава посетете Работилничка за приложни изкуства. Между 12.00 и 17.00 ч.  там ще бъде  показано как  се правчт акварелни бои и как се рециклира пластмасата от ненужните флумастери. С получените боички децата ще могат да оцветят голямо бяло платно или ще могат да се впуснат в  изработването на инсталации от природни материали, намерени в парка.
Очакваме Ви! Изведете детето си от виртуалния свят и му покажете, че мечтите могат да станат реалност!
Достъпът до цялата програма на фестивала е безплатен.