РЗИ започва безплатни изследвания сред неосигурени роми

Кампания, насочена към за профилактиката ще се извършва в циганските квартали

Информационна кампания за значението на профилактичните прегледи и изследвания започва от днес РЗИ сред ромското население в кв.“Лозенец“, съобщи д-р Елена Канева, директор на Регионалната здравна инспекция.

Кампанията се извършва съвместно със сдружение “Свят без граници“ и е част от Плана за действие 2011-2015 към Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства.

Tя включва беседи от специалисти, неформални разговори с жителите на ромския квартал, разпространение на образователни материали на здравна тематика, излъчване на видеоклипове и други нагледни форми.

Целта на информационната кампания е да убеди хората да участват в профилактичните прегледи и изследвания, като мярка за ранно откриване и лечение на редица заболявания.
Изследванията ще започнат на 23 септември в кв. Лозенец. Специалисти от Транспортен ДКЦ – Стара Загора ще започнат прегледи и изследвания, които включват ехография на коремни органи и кръвни изследвания.
Те се извършват по заповед на Министерството на здравеопазването като са насочени към здравно неосигурени лица и жители на селища със затруднен достъп до лечебни заведения.

В кампанията ще бъдат включени и общините Мъглиж и Николаево, където съответно 30% и 26% от жителите са от ромски произход.

Кампанията се финансира от Министерството на здравеопазването и ще продължи до края на месец октомври.