Хан Тервел и воините му препълниха Античния форум

Хиляди аплодираха историческата възстановката на важен исторически момент

Хиляди старозагорци и гости изпълниха до краен предел Античния театър в Стара Загора снощи, за да посрещнат хан Тервел и храбрите български воини. Събитието, изпълнило мястото до краен предел, беше възстановката „Тервел в областта Загора”, представена сред автентичната атмосфера на Античния форум.

Спектакълът представя важно събитие от историята на България - присъединяването на областта Загора в пределите на държавата, след като българският хан Тервел помага на отстранения от власт византийски император Юстиниан II да си възвърне престола.
Тервел получава в знак на благодарност областта Загора, короната на кесар, скъпоценности и много дарове. Пресъздадено беше и тържественото посрещане на Тервел в Берое.

Исторически факт е, че средновековния град Берое влиза в пределите на българската държава именно при хан Тервел след 708 г.

Чрез възстановката се популяризира факта за помощта, която Тервел оказва на Византийската империя като възпрепятства арабските нашественици да навлязат в Европа, за което е канонизиран като светец от Източната и Западната християнска църква - свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа.

Бойните сцени бяха професионално пресъздадени от воините на прабългарската школа „Багатур”. Възстановката е съвместна продукция заедно с Регионален исторически музей - Стара Загора и „Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различният поглед". Сценарият за възстановката е разработен от Мариана Минкова - главен уредник в отдел "Нумизматика" в Регионалния музей и доктор по археология.

Спектакълът беше бъде предшестван от дефиле на участниците по пешеходната зона на Стара Загора.