Кметът и общинското ръководство без автомобили на работа днес

Майката на загиналият Паоло ще поведе вело- и пешеходно шествие до мястото, където детето й бе убито

В подкрепа на инициативата "Европейски ден без автомобили", общинското ръководство и кметът Живко Тодоров днес ще се откажат от използването на личните си автомобили, когато отиват на работа.
И тази година по традиция Стара загора се включва в кампанията "Европейска седмица на мобилността" и "Европейски ден без автомобили" от 22 до 26 септември 2014 година, организирани от Европейската комисия.
Община Стара Загора отправя призив към служителите от общинската администрация и гражданите да подкрепят кампанията като се възползват от алтернативни начини за придвижване в градска среда по време на „Седмицата на мобилността".
На 23.09.2014 г. в международната кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение, ще се включат и граждани, обединени от Красимира Иванова, станала известна в публичното пространство с трагичния инцидент на пешеходна зона в града, при който загуби малкия си син Паоло. В 18,30 ч. от ул."Х.Д.Асенов", по централния булевард „Ц.С.Велики", до мястото на инцидента, ще тръгне вело- и пешеходно шествие на граждани, обединени от идеята на кампанията, която цели както намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха и подобряване качеството на живот в големите градове, така и на транспортните произшествия и пострадалите от тях хора.
„Идеята на тази инициатива е да покажем на шофьорите какво е да се навлиза в тяхната зона за движение, така, както те си позволяват да навлизат в зоната на пешеходците. Смятаме, че това ще ни помогне всички да станем по-толерантни на пътя", обясни Иванова. Тъй като затварянето на оживена централна улица в пиков час би натоварило допълнително движението, организаторите ще преминат символично по пешеходната зона в центъра на града.
На 26.09. 2014 г. по традиция Агенцията за регионално икономическо развитие организира публично състезание с велосипеди за деца от 4 до 6 клас от старозагорските училища.
Община Стара Загора, чрез изпълнение на проекти по ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие" ще обнови изцяло тролейбусния и автобусния градски транспорт с 22 нови тролейбуса и 55 еко-автобуса. Спирките на градския транспорт се рехабилитират изцяло, въвежда се телематика, обновява се въздушно-контактната мрежа на тролейбусите, внедрява се интелигентна система за управление на трафика. Изграждат се близо 8 км велоалеи.
До момента са изпълнени 94 пешеходни пътеки тип „зебра" по метода червено-бял структурен студен пластик. Поставени са изкуствени неравности в близост до училища и детски заведения, както и светофари „Бягащ пешеходец" на улици с голям трафик. Общо 10 627 кв.м хоризонтална улична маркировка ще бъде поставена до края на годината.
Европейската седмица на мобилността 2014 има за цел да направи преоценка на начина, по който мислим за градското пространство и да проучи връзката между употребата на Земята и качеството на живот. Тази година мотото "Нашите улици, нашият избор" насърчава хората да създадат град, в който те искат да живеят.