Ядем кайма за кучета

Колбасите пълни догоре с машинно обезкостено месо - няма хранителна стойност, но бъка от бацили

Месо, което може да се дава само на кучета и други месоядни домашни любимци, е основната храна на българите. Далавера, от която месопреработвателите изкарват луди пари, разкри за „Всеки ден" професионално запознат с „рецептите" за евтини салами, от чийто оборот обаче у нас се печели най-много, пише "Всеки ден".

 Голямата гадост се нарича „МОМ" - машинно отделено месо, което фигурира дори и на етикетите на колбасите. Саламите у нас се правели предимно от такава мръвка, и то от по-долнопробния от двата й вида. Механично се отделят от кокалите и най-малките остатъци от месо. Специалистите по хранене обаче са категорични, че чрез машинното обезкостяване, при което месото става на каша, се променя даже и химичният му състав. Хранителната стойност на мръвката спада рязко, тъй като се нарушава мускулната и мастната тъкан. 

 Освен това се оказва, че у нас производителите на колбаси използват по-некачественото от двата вида МОМ. Само защото е по-ефективно и по-евтино. Всичко е в налягането, използвано при различните технологии.
По-малко вредно за качеството на месото е машинното обезкостяване с ниско налягане - под 100 бара. Високото налягане - до 400 бара, обаче маха и всяка трохичка месо от кокала и затова се предпочита у нас, въпреки че след него в мръвката не остава абсолютно нищо ценно.

 Около 80% от МОМ в България е от втория тип, разкриват дори и самите производители. Но пък на етикетите не се споменава от кой вид е машинното оголване на кокалите до блясък. Близо 90 на сто от механично отделеното месо е птиче - пилета, кокошки, пуйки - останалото е свинско.

 Машинното обезкостяване на телешко, говеждо, овче, агнешко, козе е забранено в ЕС. Не се препоръчва обаче и влагането в човешка храна на месото от обезкостяване с високо налягане - използва се за храните за домашни любимци, което обаче масово не се спазвало от родните колбасари.

 „И на вид МОМ, получено при високо налягане, изглежда ужасно, освен че няма никаква хранителна стойност. Като продукт е с особена кашеста текстура, което е резултат от унищожаването или промяната на структурата на мускулните влакна", сочи източникът ни.

 Според експертите по хранене много често у нас се яде тази каша не само пробутана през кренвирши, наденици, пресни и сухи салами. Но дори и като готова кайма, макар правилото да е, че МОМ може да се използва само в подложени на топлинна обработка месни продукти, произведени в одобрени предприятия.

 Освен че съставът и вкусовите качества на МОМ и истинското месо изобщо не подлежат на сравнение, машинно обезкостеното е и опасно. Рисковете от много повече бацили в него са факт, тъй като микробният растеж се увеличава със степента на разграждане на мускулните влакна, категорични са спецовете по храните.