Енергийният министър: Има голяма вероятност за газова криза

„Това, което е добре за България е, че топлоцентралите имат възможност да преминат на мазут", казва Васил Щонов

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов заяви, че има голяма вероятност за газова криза, въпреки че е трудно да се предвиди.

„Дали ще има газова криза, или не е трудно да се предвиди, но има голяма вероятност, че може да стане това нещо”, каза Щонов по време на форума „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги”.

„Това, което е важното е ние да сме готови за тази криза. Следим активно процесите в момента в Украйна и отношенията между Русия, Украйна и европейската общност”, посочи той и добави, че се предприемат активни мерки, „за да се предпазим от евентуална газова криза”.

„Ако спрат или дори намалеят доставките на газ, положението в България ще стане тежко. Това е така, защото в момента ние получаваме целия си газ от тази тръба, която идва от Русия през Украйна и Румъния”, отбеляза министърът.

„Имаме много малък местен добив, който е под 0,5 милиона кубически метра на ден, което като се сравни със средното потребление през зимните месеци е много малка част”, посочи Щонов.

„Остава ни газохранилището в Чирен. Там проблемът е, че то може да дава максимум до 4 милиона кубически метра на ден и колкото повече се изпразва, толкова повече този дебит намалява”, обясни енергийният министър.

„Това, което е добре за България е, че топлоцентралите, и най-вече говорим за „Топлофикация София”, защото тя е 80% от всички топлоцентрали в България, имат възможност да преминат на мазут. Това, което ние в момента подготвяме като вариант при криза”, добави Щонов. „Ако стане криза, всичко се развива в периода на няколко часа и няколко часа, в които газта може да остане в тръбите. В този период от 10 часа трябва да се пренастроят централите и да минат на алтернативното гориво”, каза още служебният министър на енергетиката.