Йордан Бакалов: На уличените в изборна търговия няма да им се размине

МВР нe е пращало на границата кола за Цветан Василев

Ако държавата има воля да се справи с купуването на гласове – ще го направи. Това заяви пред bTV служебният вътрешен министър Йордан Бакалов. По думите му - който бъде уличен в изборна търговия ще му се случи случка и поради тази причина замесените са предпазливи. Според Бакалов превантивната работа срещу купуването на гласове вече дава резултат и има "стряскане" у хората, поели ангажимент пред партиите да осигурят преференциално гласуване.

Бакалов очерта две течения в бизнеса покрай избори. Първото идва от организирани престъпни групи, които осигуряват определена бройка гласове и ги предлагат на партиите. Второто течение представлява групи от хора, които под ръководството на определена партия купуват гласове.

Министърът отказа да каже кои са партиите, които пазаруват гласоподаватели, но се зарече да го направи, когато си пише мемоарите.
Той потвърди, че след вътрешна проверка за нарушения е отстранен шефът на областната дирекция в Плевен, но не даде подробности дали това е свързано с изборите.
МВР не е пращало кола за Цветан Василев на границата със Сърбия, каза още вътрешният министър Йордан Бакалов.

От министерството никой не е осигурявал автомобил и няма данни от Гранична полиция за подобно нещо, категоричен бе Бакалов.
Тази работа, ако я има, трябва да я свършат от прокуратурата. Сега прокуратурата е тази, която се занимава със случая, посочи Бакалов.