ЕК може да започне процедура срещу България за свръхдефицит

Финансовото министерство подготвя план за актуализация на бюджета

Дефицитът за 2014 г. може да достигне 4-4.5% или около 3.2-3.5 млрд. лв. Това означава, че ЕК ще започне процедури срещу България за свръхдефицит, пише 24 часа.
Във финансовото министерство вече подготвят план за актуализация на бюджета. Предварителният му вариант ще бъде обявен в понеделник, а още в неделя проектът ще бъде изпратен на синдикати и работодатели, защото планът е Тристранният съвет да го обсъди именно тогава.

"Не коментирам", лаконичен бе служебният финансов министър Румен Порожанов вчера. От пресцентъра му нито потвърдиха, нито отрекоха каквато и да е информация.  
В бюджет 2014 г. бе заложен дефицит от 1.8%.

Ако не се намери решение, може да влезем в процедура по свръхдефицит, която Брюксел ще ни наложи. Планът на Порожанов е бил обсъден вчера на оперативно заседание на Министерския съвет. Тревожните цифри да бъдат подготвени като вариант за актуализация и след обсъждане в Тристранния съвет, още в сряда да влязат в Министерския съвет, са се разбрали вчера министрите. След това ще се чака новият парламент. Подготвяло се дори извънредно изявление на финансовия министър в национална медия тази неделя, твърдят запознати.

За актуализация на бюджета Порожанов предупреди веднага, след като пое поста. Тогава той заяви, че е възможно бюджетният дефицит да достигне 3% от БВП до края на 2014 г. И се зарече: "Ще опитаме да го удържим до 3%, което влиза в Маастрихтските критерии, за да не влизаме в процедура по свръхдефицит, а само в обяснителен режим защо не сме изпълнили бюджетните си цели".

При подготовката на вариантите обаче експертите му установили, че само забавянето в събирането на приходите и спрените плащания от ЕС по замразените ОП "Околна среда" и "Регионално развитие" вече са надули дефицита до 1,2 млрд. лв. още в края на юли, което е 78% от планирания за цялата година.

Основното забавяне в приходната част на бюджета е в Агенция "Митници". След смяната на ръководството там приходите се увеличиха, но темпът е недостатъчен. Събрани са едва 70 млн. лв. повече, а дупката се очаква да бъде около 530 млн. лв.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен