22 000 лева бяха раздадени за иновативни екопроекти

Победителите в конкурс за практични разработки, които пестят енергия, бяхя наградени днес

Проект за пасивна еко класна стая на казанлъшкото Сдружение с нестопанска цел „Архитектура на бъдещето” спечели първото място в националния конкурс Загорка Зелен Фонд 2014. Наградата е в размер на 10 хиляди лева.

Идеята на екипа от архитекти, завоювали първото място, е стаята да бъде изградена като самостоятелна единица в двор или върху покрив на учебно заведение, като за строителен материал ще се ползват изцяло рециклирани еко материали – дървени палети, глина и други.

Населеното място от регион Стара Загора, където да бъде изпълнена Пасивната екокласна стая, ще бъде определено чрез онлайн гласуване на корпоративния сайт на Загорка.

На второ място беше класиран проектът на Манол Манолов от Пазарджик, който цели да повиши енергийната ефективност и независимост на сгради от обществено значение. Той получи 7 000 лв. за идеята си.

На трето място журито постави проекта на Венелин Диков от Бяла Слатина за оползотворяването на отпадъчната вода в домакинството с награда от 5 000 лв.

Идейните предложения покриха и трите категории на дарителската програма: пасивна стая или офис, решения за пестене на вода, и решения за пестене на енергия.

Новото през тази година на традиционния конкурс беше, че в него можеше да участват и физически лица.