Хотелиери искат туристическа полиция в Слънчев бряг

Българските курорти да станат самостоятелни административни единици, да има Министерство на туризма и курортна полиция. Това са само малка част от исканията на туристическия бизнес в България. Другият приоритет, според хотелиерите и ресторантьорите от Южното Черноморие, е изграждане на 4-лентов път от Бургас до Слънчев бряг. "Недопустимо е туристите да пътуват с автомобил от София до Бургас за 3 ч. А след това да пълзят още 2,5 ч до курорта", категоричен е хотелиерът Венелин Ташев. Той и колегите му настояват и за туристическа полиция към РПУ-Несебър.

"Престъпността в курорта е голям проблем, командированите през лятото униформени не са достатъчни, за да се справят със спецификата на престъпността", коментира шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. В дългия списък с искания, издигнати от хотелиерите, са облекчен визов режим за руснаците, които почиват у нас.

"Имаме сериозен проблем и с намирането на обучен персонал. Голяма част от завършилите образование със специалности, насочени към туризма, предпочитат да работят в чужбина или отказват да работят сезонно. Необходима е намесата на държавата, защото не може да се прави туризъм с неквалифицирани кадри. Може например да се въведе облекчен режим за работа на хора от съседни държави", коментира още Иванова.

В Слънчев бряг от години стои нерешен проблемът и с отводнителната система. Канализацията в курорта прелива при всеки проливен дъжд и улиците са превръщат в реки.

Дълбоко замразен е и проблемът с кичозните сергии и павилиони, накацали шосета и тротоари. Хотелиерите се борят да бъде сложен завинаги край на незаконните временни обекти в Слънчев бряг.

Хората от бранша признават, че има още много неуредици, които нарушават комфорта на почиващите. На първо място, това е шумът от откритите заведения. Според хотелиерите е крайно време музикалният терор да спре - децибелите да се поставят под контрол и да бъдат ограничени.

"Необходимо е да бъде решен и въпросът с адресната регистрация на постоянно живеещите в комплекса. Да има ясни правила за организацията на движението и транспортната схема през летния сезон в Слънчев бряг, които да не затрудняват работата на хотелиерите и търговците. Много важно е да се търсят възможности и начини за облекчаване на данъчните и осигурителни тежести в туристическия сектор. Проблемите са много и са трупани с години. Без да бъдат разрешени, не можем да очакваме вдигане на качеството на туристическия продукт. А това може да се случи само ако бъде създадено ресорно министерство", подчертава Иванова. в."Стандарт"