Стара Загора ще чете!

Мотото на националната кампания за насърчаване на четенето е „Чети с мен, доведи приятел”

Събитието се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевненлиев.
Голямото четене започва в 11.00 часа в градинката зад Драматичен театър „Гео Милев".
Организацията е на Министерството на културата в партньорство с Министерството на образованието и науката, Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Библиотека „Родина”, Регионален инспекторат по образованието – Стара Загора, Фейсбук групата „Пътуващите книги на „Какво четеш...“
Идеята на тази инициатива е освен да сближи хората, обичащи писаното слово, но и да насърчи четенето и грамотността сред населението. Няма нищо срамно в това да четеш и самото четене не порок, нито строго индивидуално занимание, каза Олга Клисурова от фейсбук групата "Пътуващите книги на "Какво четеш..." – Стара Загора.
В рамките на инициативата ще бъдат изградени обособени места, на които деца, можещи да четат, ще го правят на деца, които още не са се научили. Акцентът се нарича „Деца четат на деца“. В друг модул - „Приказен листопад” ще има възможност за избор на окачени по дърветата книги и четене от големите ученици на малките деца. Инициативата е на Ученическия съвет при Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан” – Стара Загора. В „Пътуващите книги“ в Стара Загора ще е мястото, където участниците ще могат да се запознаят с инициативата. А в Книга „под наем“ – място с книги, предоставени от Книжарница "Приятели - Стара Загора", от които ще могат да се възползват тези, които са дошли без собствено четиво.