Съд с надпис "Господи, помагай на Вероника" открит на Перперикон

Били са намерени апликация на конска глава от 4-5 век и сребърна монета на цар Иван-Александър с изключително качество от около 1340 г.

Проф. Николай Овчаров представи съд с надпис на гръцки „Господи, помагай на Вероника“ от 12-13 век, намерен около Перперикон.

Проф. Овчаров отбеляза, че надписът, макар и кратък, е важен заради факта, че от този период има малко от Перперикон.

Сред находките, показани от учения, са бронзови гривни, апликации, коланни токи, бронзова закопчалка от книга от античността и от средновековието.

Били са намерени апликация на конска глава от 4-5 век и сребърна монета на цар Иван-Александър с изключително качество от около 1340 г.

Открит е бил и кръст, който, според проф. Овчаров, илюстрира последна, драматична страница от историята на Перперикон - обсадата и превземането му от османците през 1361-62 г.

При разкопките тази година се разкриват серия от представителни сгради в източната част на акропола, отварят се големи сгради от 3-5 век от късноримската епоха.

Открит е също мавзолеят на османски военачалник, погребан заедно с неговия кон, убит ритуално.

Проф. Овчаров отбеляза, че тази година разкопките са започнали късно - на 4 август и това се е отразило негативно на проучването. Към малката за Перперикон сума от 72 хил. лв., която е отпусната при предишното правителство, сега са гласувани още 80 хил. лв., каза професорът, предава БТА.

Той добави че са получили частична подкрепа от община Кърджали и сега се правят мащабни разкопки, като вероятно ще се работи до началото на ноември от повече от 80 човека.

Проф. Николай Овчаров каза още, че Перперикон ще остане в автентичния си вид за туристите.

Проектът на стойност 4 млн. лв. не включва издигане на крепостни стени, а само изграждане на инфраструктура - стълбища, алеи, пътеки, през които се преминава над храмове, тъй като скалният град е изключително трудно достъпен за потокът от над 200 000 туристи на година.

Само за трите почивни дни през септември Перперикон е бил посетен от повече от 6 000 души, похвали се проф. Овчаров.