Очаква ни сигурна грипна епидемия, твърди експерт

Сезонът на чревните инфекции приключва и постепенно идва този на инфекциите на дихателните пътища

„Във всички случаи ни очаква грипна епидемия”, заяви д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести.

Д-р Кожухарова посочи, че през всеки есенно-зимен сезон в страните от Северното полукълбо възникват грипни епидемии.

„От тази гледна точка трябва да очакваме грипна епидемия, както миналата, по миналата година и т.н.”, каза още тя.

По думите й грипните вируси лесно претърпяват промени и всяка година има възможност да предизвикват масови заболявания - грипни епидемии.

„Сезонът на чревните инфекции вече си отива и постепенно идва този на инфекциите на дихателните пътища”, добави още специалистът.

Д-р Кожухарова обясни, че през есенно-зимния сезон циркулират най-малко 250 вида различни вируси и отбеляза, че грипните вируси са 2 – 3, а „всички останали са представители на различни семейства”.

Тя коментира, че грипът е заболяване, най-често срещано в детската възраст.

„Всяка година в Националния център по заразни и паразитни болести се събират данните за цялата страна, като най- висока заболяемост се регистрира в детските възрастови групи.

Това е нормално, защото децата изобщо не са се срещали с грипни вируси. Така, че заболяемостта при тях е най-висока”, коментира експертът.

„При децата са много по-малко усложненията, а смъртните случаи са изключение. Обратното е при възрастните хора, тези които са в напреднала възраст – 60-65 години заболяемостта е по-ниска, но при тях са съсредоточени усложненията и смъртните случаи”, заяви тя Кожухарова.

Според нея на хората в напреднала възраст се отделя по-голямо внимание, защото рисковете за усложнение и хронични заболявания при тях са повече.

„Именно за тях препоръчваме да се имунизират”, посочи тя.

Кожухарова поясни, че в момента следят данните за броят на заболелите от дихателни инфекции, като за момента няма повишение, предава „Фокус”.