Цветанов: Кабинетът „Орешарски” отдалечи България от европейското развитие

Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ на мероприятие в Стражица

„Когато има сериозен кмет, правителство и министри, тогава може да се върши работа, но това което ни причини управлението на кабинета „Орешарски” отдалечи България от европейското развитие. А този път е най-важният за страната”. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов по време на основното предизборно мероприятие на ПП ГЕРБ в Стражица. Цветанов посочи още, че правителството на Пламен Орешарски не е успяло да подпише най-важния юридически документ, който е необходим за България в новия финансов програмен период.

„Предвидените средства в новия финансов програмен период са в размер на 32 млрд. лева, но България и българските общини няма да могат да се възползват от тази европейска солидарност, въпреки че новият период е започнал още на 1 януари 2014-та година. Причината е, че Брюксел два пъти отказа да подпише това споразумение с Орешарски, защото беше загубено доверието“, заяви Цветанов. Той поясни, че споразумението е подписано в първите 10 дни от управлението на служебното правителство на проф. Георги Близнашки.

„Това е така, защото Брюксел вече смята, че България може да има стабилност след изборите на 5 октомври и знае, че министър-председател ще бъде Бойко Борисов и ГЕРБ ще управлява, защото може да върне доверието им“, заяви пред жителите на Стражица Цветанов. Той допълни, че ГЕРБ ще трябва да навакса изоставането и заедно с европейските партньори да върви напред.

„Трябва да има убедителна победа на ПП ГЕРБ на 5 октомври. България видя какво се случи в рамките на управлението на Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и „Атака”“, посочи заместник-председателят на ГЕРБ. Той припомни, че на 11 май 2013 година е направена голяма манипулация и внушение. „Десет дни по-късно всички граждани разбрахме, че това беше манипулация, но изборите бяха приключили и това създаде лоша среда за България ”,  посочи Цветанов.

Относно реализираните проекти за над 20 млн. лева в Стражица, благодарение на кмета на града Детелина Борисова, член на ГЕРБ, Цветанов обясни, че това е било възможно да се случи само тогава, когато от Брюксел е имало доверие в българското правителство. Цветанов посочи още, че когато са се поставили въпросите, свързани с последствията от наводненията, ГЕРБ веднага е реагирала и е осигурила средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.