Гласувай, за да убиеш платения вот

Битката с изборната търговия е проста аритметика с едно условие в задачата - разходка до урните

Купуването на гласове у нас вече се сравнява с лавина. Ставали все повече и повече онези, които пускат бюлетина срещу пари. Заговори се дори официално - от експерти към МВР, че около 400 хиляди гласа е възможно да бъдат напазарувани за чукащите на вратата предсрочни парламентарни избори на 5 октомври. Но със сигурност няма да са по-малко от 200 хиляди, сочи пък „традицията".

 Купуването на гласове е станало толкова лавинообразно, че вече е трудно за овладяване, писнаха масово политици. Силите на реда и на правораздаването скочиха на битка срещу страшния алъш-вериш. От МВР дори били картотекирали повече от 1000 души, които се занимават с купуване на гласове. А щом купувачите - дилърите, са стотици, то „продавачите" наистина са хиляди, сочи простото пресмятане за „търсенето и предлагането".

 Точно с проста аритметика обаче можем да преборим купуването на вот. По-точно да го обезсмислим. Аритметична задачка, която включва едно единствено условие - всеки да се разходи в неделя и да пусне бюлетина в урната. Вместо непрестанно да се възмущаваме от търговията по време на избори, а в същото време негласуващите да се оказват на практика от същата страна на продалите гласа си, само че без пари. Колкото по-малко си остават вкъщи, отиват за гъби, за риба, на лов и т.н. в деня на вота, толкова по-малък в крайна сметка ще е и делът на напазаруваните. 

 Елементарната математика показва: Купените гласове на парламентарния вот в неделя могат да се неутрализират, ако до урните отидат дори не всички имащи право на глас, а 4 милиона от около 6,5 милиона български гласоподаватели. Спецовете вече пресметнаха, че на 5 октомври се очаква да бъдат пуснати повече от сигурно към 200 000 напазарувани бюлетини.

 Така, ако избирателната активност продължава да е под тези заветни 4 милиона души, които наистина да отидат до урните и да упражнят вот, няма шанс очакваните 200 000 купени гласа да бъдат претопени. А какво да кажем, ако се сбъднат прогнозите на МВР експертите и на сергията се изтъргуват 400 000 гласа.

 И колко рекорда по слабо гласуване трябва да ударим, та да разберем, че за по 10-20-30 лв. на глас в българския парламент всеки път на практика влиза цяла парламентарна група от около 20 депутати с платен вот. От различни парламентарни сили са, но са групово, монолитно доказателство за жалката, особено „проста" аритметика на толкова много българи, които отказват да изразят висшето си право, но и морално задължение да гласуват. А не да оставят жълти стотинки и платена изборна безмозъчна любов да се ширят в държавата.

Анелия Иванчева

"Всеки ден"