Нощ на прилепите се спуска над Цар-Симеоновата градина

Крилатите мишки са защитен вид и тяхното убиване, улавяне и обезпокояване е забранено от закона

Нощ на прилепите ще се спусне тази вечер над Цар-Симеоновата градина. Началото на инициативата, която се провежда за 18-и път България, е от 17 часа.  Организира я Сдружението „Зелени Балкани“ заедно с  информационно-образователна кампания.

Нощта на прилепите е една международна акция в цяла Европа, която е инициирана от Споразумението за опазване на популациите европейски видове прилепи. Самите прилепи не са много известни за хората и много рядко хората се замислят, че около тях през деня спи някой прилеп.

В България се срещат 33 от общо 52 вида прилепи в Европа. Според националното законодателство те са защитен вид и не се разрешава тяхното убиване, улавяне, притежаване и обезпокояване.

За нас е важно да отбележим всяка година тази кампания и да обясним, че прилепите не са страшни и грозни с няколко презентации и игри за децата. Целта е покрай тези занимателни игри и творчество те да научават кои видове ги има в България, кои са градските видове прилепи, обясниха организаторите.

По-големите ще има възможност да разгледат постерна експозиция с информация за българските видове прилепи, направена от доброволци, както и да си говорят с прилепарите на живо.