Защитен вид птици спасиха село Маринка от строителството на каменната кариера

В Маринка няма да бъде изградена каменна кариера. Причина за това е, че е открито местообитание на защитен вид птици, съобщи за кметът на бургаското село Лъчезар Колев.
От Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ са изпратили писмо до РИОСВ-Бургас, в което обясняват, че има промени в зоната за кариера и в землището на Маринка, което пък спира сегашния доклад по Оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/1 написа topnovini.bg.
„Евентуално трябва да се направи нов, на който всички нови въведения ще попречат и няма да може да се реализира кариерата. Едно от тях е статутът на земята около селото. А другото е, че беше открито местообитание на защитен вид птици”, обясни кметът Колев.
Той добави, че промените, които са настъпили последните 5 години, докато тече процедурата по ОВОС, пречат за изграждането на кариерата. Екопроектът в землището на селото, където са овощните градини, също не дава право в новия доклад проектът да се случи.
Плановете за изграждане на каменна кариера в бургаското село Маринка разбуниха духовете на местните още в началото на лятото. Те няколко пъти излязоха на протест с искане за прекратяване на процедурата. Като мотив жителите посочиха, че мястото й се намира едва на километър от селото и ще замърси въздуха, както и ще бъдат подложени на постоянен шумов тормоз. Кметът на Маринка също застана зад тях.
„Много се радваме, че нашето искане – да се прекрати изграждането на кариерата, се сбъдна. Всичко това се случи с цялата помощ на жителите на Маринка, които се обединиха против проекта. Всички заедно го извоювахме”, каза в заключение Лъчезар Колев.