Европейците притежават богатство в размер на 56 трлн. евро

Най-голяма концентрация на активи има в Австрия и Германия

Богатството в Европа надминава нивото си от преди икономическата криза през 2007 и достига стойност от 56 трлн. долара през 2013. Това показва последният доклад за богатството на Стария континент на германската банка Julius Baer. В сравнение с 2012 богатството на европейците се е увеличило с 1,7%.
Разпределението на богатството обаче силно варира. От 2007 до момента държави като Швейцария и Германия са добавили към богатството си съответно по 1 и 2 трлн. евро, докато в Испания и Гърция то се е свило съответно с 28 и 23%. В абсолютни стойности това означава, че Гърция е изгубила 169 млрд. евро, а Испания 1,4 трлн. евро от своето богатство, показва още документът.
Две трети от богатството на Европа се намира в големите страни - Германия, Великобритания, Франция и Италия. Там също така са и най-големият брой заможни домакинства. В Германия има 1,4 млн. домакинства, които са милионери, във Франция 1,3 млн., в Италия 818 хил, а във Великобритания 796 хил, съобщава economy.bg.
Когато става дума обаче за показателя "богатство на човек" картината рязко се променя и на преден план излизат малките държави като Люксембург (€432,2 хил. на човек) и Швейцария (€394,6 хил. на човек). Средноевропейското ниво на показателя е €167,1 хил. на човек. За сметка на това в Испания то е €92,3 хил., а в Гърция €58,9 хил.
Според доклада на Julius Baer най-богатите 10% от европейците притежават повече от половината богатство на континента. Най-голяма концентрация на активи има в Австрия и Германия. Там са съсредоточени съответно 40 и 35% от общото състояние на най-богатите 1% европейци. Най-ниска концентрация на активи има във Великобритания, Гърция и Нидерландия.