Как ще се гласува!

Бюлетина. Преференции

На тези избори бюлетината ще е разделена на 2 части. Вляво са изписани имената на партиите и коалициите, които участват в изборите. Техният брой е 25, а пред всяка има квадратче с поредния ù номер. За да гласувате за вашата партия или коалиция, трябва да зачертаете номера ù с Х или V със син химикал.

Вдясно са отпечатани кръгчета с номера в тях. Това са преференциите. Броят на кръгчетата е различен във всеки многомандатен избирателен район (МИР). Той е точно 2 пъти по-голям от броя на мандатите във всеки МИР, защото в листата на една партия или коалиция може да има най-много два пъти повече кандидати, отколкото са местата.
На бюлетината не пише имена на кандидати за депутати, а само на партии. Имената и номерата на кандидатите са поставени на 2 места - пред изборната секция и на стената в самата стаичка за гласуване.
Гласуващите в чужбина са лишени от преференции. В техните бюлетини няма да има кръгчета.
Преференцията също се отбелязва с X или V със син химикал. Ако зачертаете повече от едно кръгче, преференцията ви ще отиде за водача на листата. Ако не зачертаете нито едно кръгче, се смята, че гласувате за водача на листата.
Само 7% са нужни, за да се разбърка спуснатата от партийната централа листа в район, в който партията вкарва повече от един депутат. За водач на листа ще трябва повече усилие, но отстрелването на втория е съвсем лесно.
Гореспоменатите 7% се смятат от броя на подадените за партията (или коалицията) гласове в съответния МИР и обърнати в реални хора изобщо не са много. Тези 7% са нещо като бариера. Който кандидат за депутат ги прескочи, той участва в класацията. Но ако няколко ги прескочат, класацията се прави между тях според това кой колко преференции е събрал.