Духовници и миряни посрещнаха светите мощи на Игнатий Старозагорски

Небесният покровител на Стара Загора е патрон на новостроящ се храм

В 19 часа Стара Загора посрещна мощите на преподобномъченик Св. Игнатий Старозагорски. Посрещането на светинята беше планирано за 16.00 часа, но причина за забавянето е било изключително бурното море край Атон, откъдето пристига ковчежето, донесено от монах Григорий.

Негово високопреосвещенство митрополит Галактион посрещна мощите на старозагорския мъченик на границата на епархията си, а литийното шествие, начело с епископ Антоний и всички старозагорски свещеници изчака светинята на бул. „Патриарх Евтимий“ в близост до болницата „Иван Рилски“.

Пешеходно литийно шествие премина по маршрут бул. „Св. Патриарх Евтимий" от мястото на посрещането на север до бул. „Цар Симеон Велики", и после отново се върна до входа на храм „Въведение Богородично". Храмът остава отворен за посетители цяла нощ.

Утре от 7,30 часа започва утреня и Божествена св. Литургия в храм „Въведение Богородично".

В 17,00 часа в храм „Въведение Богородично" светите мощи ще бъдат положени за поклонение, ще бъде отслужена празнична вечерня.

Храмът ще бъде отворен през цялата нощ на 07 срещу 08 октомври 2014 година, за да могат желаещите православни християни да се поклонят пред светите мощи и да изпросят небесното ходатайство на светеца.

Благочестивото дело е по повод 200-годишнината от мъченическата смърт-подвиг на св. Игнатий на 8 октомври 1814 г., когато той хвърля чалмата пред съдия в Цариград и изповядва истинската си православна вяра.

Между 11,30 – 12,30 часа на 8 октомври, в деня на годишнината, светите мощи ще бъдат посрещнати в новостроящия се храм „Св. прмчк Игнатий Старозагорски" в гр. Стара Загора, където ще се отслужи молебен и водосвет.