Безплатно ще консултират по трудово-правни въпроси

Поводът - Световният ден на достоен труд 7 октомври

КНСБ Стара Загора организира днес, на Световния ден за достоен труд, приемна за безплатни трудово-правни консултации. Те ще се състоят на бул.”Цар Симеон Велики № 108, 12 етаж, за всички, нуждаещи се от тях.

По инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите от 2008 г. насам, на 7 октомври се отбелязва Световният ден на достоен труд. Това е денят за мобилизиране по целия свят: ден, когато всички синдикати по света се застъпват за достойния труд и застават зад действия, призоваващи за възвръщане на икономическия растеж и за изграждане на нова глобална икономика, поставяща хората на първо място.
По информация на синдиката, през последните 2 години, половината от семействата са изпитали безработицата или критичното въвеждане на непълно работно време, като междувременно милиард и двеста милиона души продължават да живеят в крайна бедност. Основните права за синдикално представителство и колективно трудово договаряне са под заплаха в много държави и под директна атака в други.
Само 7% от работещите хора във формалните и неформалните сектори са синдикални членове, като междувременно стотици милиони искат сигурността и защитата, които синдикатите предоставят. Синдикализирането на нови членове е най–важната задача, която стои пред глобалното профсъюзно семейство. Световният ден на достоен труд е чудесна възможност за разпространяване на синдикалното послание навсякъде, за да достигне то до други и да им помогне да се включат в синдикатите.