Държавата си взе дюните край Шабла

Това реши Добричкият окръжен съд

Пясъчните дюни край Шабла ще бъдат върнати на държавата. Добричкият окръжен съд излезе с решение по казуса вчера.

Магистратите постановиха, че дружеството "Литекс пропърти" ЕАД трябва да върне 11 имота с обща площ 103 249 кв. м, като искът за други пет имота с площ от 75 616 кв. м не е уважен. Делото бе образувано по иск на държавата срещу дружествата "Джитрейд" ЕООД - Ловеч и "Литекс пропърти" ЕАД - София, които стопанисваха имотите, пише "Стандарт".

Искането е да бъдат обявени в нищожност договорите от 3 юни 2005 г., по силата на които е извършена замяна на два имота - частна държавна собственост, в землището на Шабла. Тогава договорът е подписан от началника на Национално управление по горите като продавач и "Джитрейд" ЕООД като купувач. Вторият иск е да се признае, че образуваните 16 поземлени имота при разделянето на двата имота - предмет на договора, са собственост на държавата и "Литекс пропърти" ЕАД трябва да предадат владението й.

Институцията настоява, че замяната е в нарушение на Закона за държавната собственост и на конституцията, тъй като въпросните имоти са пясъчни дюни, част от крайбрежната плажна ивица, която е публична държавна собственост, а не гори, както се твърди в договора. Делото бе заведено през 2012 г., когато областен управител на Добрич бе Желязко Желязков. Настоящият губернатор Недко Марчев заяви, че търговските дружества се свързват с името на Гриша Ганчев. Преди време чрез свои фирми бизнесменът бе заявил инвестиционно намерение за изграждане на голф комплекс и ваканционно селище, но до реализирането им не се стигна.